Mobiele telefoons en batterijen, grote kans dat jullie niet altijd elkaars beste vrienden zijn..

 

Oh neee, niet weer he!

Grote kans dat jouw telefoon een verlengstuk van jezelf is geworden. Nog groter is de kans dat jij dit artikel op dit moment via op je telefoon aan het lezen bent. Als dit zo is, zijn er waarschijnlijk nog ontelbare andere dingen die jij op je telefoon doet. Maaar, ongeacht wat jij op je mobile doet, zelfs de beste batterijen lijken lang niet genoeg mee te gaan en soms zul je hem zelfs twee keer op een dag moeten opladen. Hoe komt dit? Zijn het die spelletjes die je stiekem op je werk speelt? Nee, het is allemaal een stuk meer ingewikkeld dan je in eerste instantie zou denken.

GPS

Als jij iemand bent die geen gebruik meer maakt van de traditionele GPS systemen; Welkom bij de club!. Helaas, wat we krijgen voor ons gemak, wordt betaald op een andere manier. Hoogstwaarschijnlijk kun je je batterij zien leeg stromen terwijl je je navigeert door het verkeer.

Er zijn een hoop interessante feiten achter het energie gebruik van je batterij, dit heeft vooral te maken met hoeveel het moet werken. Sinds GPS afhankelijk is van snelle updates, in relatie tot jou constant veranderende coördinaten. Hierdoor, moet jou telefoon zijn communicatie kanalen constant open houden. Maar, dit is niet het enige gevolg! Jouw mobieltje is niet alleen aan het communiceren met 1 telefoon toren, maar ook met drie tot vier verschillende satellieten op hetzelfde moment. Al deze informatie wordt gebruikt om erachter te komen waar jij je begeeft.

Internet advertenties

Spelletjes hebben een zware impact op jou batterij, daar is iedereen wel bekend mee. Maar wist jij ook dat al die gratis spelletjes nog een ander effect hebben op je batterij. Namelijk, Pop-up advertenties!

Niet alleen het plotseling verschijnen op je scherm zorgt ervoor dat jouw batterij langzaam leeg stroomt, maar ook de advertenties die omhoog komen terwijl jij over het internet rond surft. Schattingen zijn er in verschillende gradaties, afhankelijk van welke telefoon jij gebruikt. Aan de andere kant, is dit makkelijk op te heffen door gebruik te maken van verschillende ad blockers die de levensduur van je batterij kunnen verdubbelen.

Het is niet geheel verassend dat internet advertenties er aanlokkelijk moeten uitzien voor het oog. Daarnaast, zijn ze in merendeel van het geval erg helder, met veel animaties en the list goes on… Naast dat deze advertenties vaak ook irritant zijn, eten ze dus ook langzaam je batterij op, wat in vloed heeft op de uiteindelijke levensduur van je telefoon en je geduld… hoe vervelend!

Het sluiten van je apps

Dit gaat een beetje problematisch lijken, dus hou je vast! Ik ben vast niet de enige in dit land en de wereld waar onze vader ons verteld: Doe dat licht achter je nou eens uit, dat kost allemaal elektriciteit voor niks! Jupp, we have all been there.. Dus als je nu energie wilt besparen, doe je de lichten uit als je ze niet meer nodig hebt. Het klinkt logisch, maar het is tegelijkertijd fout..

Dat is omdat, terwijl jouw app aan het draaien is, er altijd een relatief kleine hoeveelheid energie wordt gebruikt uit de batterij. Maar, als jouw apps op de achtergrond mee draaien, moet de app eerst in de mobiel z’n RAM geplaatst worden, en daarna compleet geladen worden. Dat is niet alleen meer werk voor jou batterij, maar ook voor je processor.

Tril-stand

Je telefoon op tril stand is de ideale manier op een oproep of notificatie te ontvangen, zonder dat je ringtone keihard door de kamer heen klinkt. De tril-stand zuigt een enorme hoeveelheid aan uit je batterij. Veel mensen, zijn niet bewust van het feit dat de tril-stand wordt gegenereerd door een kleine motor in je telefoon. Doordat dit motortje rond draait binnen in jouw telefoon, krijg je hetzelfde effect als bij je was machine. Dit kost uiteraard een stuk meer energie dan het maken van een geluid, helemaal, als je niet gelijk reageert en je trilfunctie daarom verschillende keren geactiveerd wordt.

Het verkeerd opladen van de telefoon

Kun je je nog herinneren dat je je eerste telefoon had, waarschijnlijk ben ook jij toen geïnformeerd dat je je telefoon eerst helemaal leeg moest laten lopen, voordat je hem tot 100% op zou laden. Deze techniek, wordt vandaag de dag zelfs nog steeds toegepast. Jij ook? Geen zorgen, we zijn allemaal wezen die zich vast houden aan gewoontes.

Laten we beginnen met uitleggen wat er eigenlijk gebeurd als we een telefoon in de oplader stoppen. Gelijk hierna, begint de eerste fase van het opladen. Deze fase wordt ook wel de ‘costant current charging mode’ genoemd. De naam zegt het al, een constante stroom van energie naar de batterij. Deze stroom van energie houdt aan totdat de batterij 70% bereikt. Hierna, schakelt de oplader over naar ‘constant voltage charging’. Deze modus zorgt ervoor dat de batterij geleidelijk minder energie afgeeft en tegen de tijd dat de batterij op 100% zit, wordt er evenveel stroom afgegeven als dat de batterij gebruikt.

De hoeveelheid energie die jij gebruikt tussen het opladen door heeft een naam: Depth of Discharge (DoD). Moderne telefoons, houden niet zoveel van grote DoD’s. Daarom, is het dus beter om je telefoon verschillende keren per dag op te laden in plaats van als hij helemaal leeg is.

Vragen of opmerkingen?

Neem direct contact met ons op.